Ptysie z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    40 dkg
  • cebula

    1 duza
  • żółtko

    1 szt
  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

oczyścić pieczarki i cebulę, drobno pokroić i usmażyć. Wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku i chwilkę podsmażyć.
Ciasto: 1 szk mąki
1 szkl wody
5 łyżek margaryny
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sol

wodę zagotować z margaryną i solą.wsypać mąkę, rozmieszać, lekko podgrzewać, do czasu aż ciasto będzie gładkie. Odstawić garnek i ciasto lekko wystudzić. Następnie wbijać po 1 jajku dobrze wyrabiając, następnie dodać proszek do pieczenia. Blachę wysmarować mąką i posypać bułka tartą. Ciasto wykładać na blachę szprycą i zataczać kręgi o średnicy 5-6 cm, Piec w temp 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć ptysie z blachy, rozkroić w pól i nakładać nadzienie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat