Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
40 dkg -
cebula
1 duza -
żółtko jajek
1 szt -
natka pietruszki
-
sól, pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Ptysie z pieczarkami
Ciasto: 1 szk mąki
1 szkl wody
5 łyżek margaryny
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sol
wodę zagotować z margaryną i solą.wsypać mąkę, rozmieszać, lekko podgrzewać, do czasu aż ciasto będzie gładkie. Odstawić garnek i ciasto lekko wystudzić. Następnie wbijać po 1 jajku dobrze wyrabiając, następnie dodać proszek do pieczenia. Blachę wysmarować mąką i posypać bułka tartą. Ciasto wykładać na blachę szprycą i zataczać kręgi o średnicy 5-6 cm, Piec w temp 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć ptysie z blachy, rozkroić w pól i nakładać nadzienie.
Komentarze (0)