Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem budyniowo-serowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ptysie
cukier puder 25 g
masło 150 g
sól płaska łyżeczka
jajko 6 szt.
woda 250 ml
mleko 125 ml
mąka tortowa 225 g
Krem:
mleko 1/2 litra
budyń waniliowy 2 op.
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder do smaku
ekstrakt waniliowy do smaku
twaróg 250 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem budyniowo-serowym

PTYSIE:
~~~~~~

Mąkę, sól i cukier puder wsypać do miski.
W garnku zagotować wodę z mlekiem i masłem, aż masło się rozpuści.
Do wrzącego płynu wsypać sypką mieszankę i szybko mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie duża klucha, która ładnie odejdzie od brzegów garnka.
Odstawić do ostygnięcia na ok.15-20 minut.
Garnek ponownie postawić na gazie i dodać roztrzepane jajka - mieszać (drewnianą łyżką lub mikserem), aż jajka się połączą z masą.
Zdjać z ognia i energicznie mieszać, aby ciasto napowietrzyć.
Przygotować dużą blachę, natłuścić i wyciskać ciasto za pomocą rękawa cukierniczego z dpowiednią końcówką w
ozdobne rozetki - w odpowiednio dużych odstępach, bo ciasto puchnie w czasie pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w temp. 220*C, a następne zmniejszyć temperaturę do 180-190*C i dopiekać kolejne 15-20 minut.

KREM:
~~~~~

Ugotować klasyczny budyń na mniejszej ilości mleka i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - schłodzić w lodówce.
Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno.
Twarożek utrzeć z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym, stopniowo dodawać zimny budyń, a na końcu połączyć masę z bitą śmietanką.


Gotowe ptysie ułożyć na kratce i pozostawić do zupełnego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.
Ostudzone przekroić w poprzek i faszerować przygotowanym kremem.
Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 16.02.2013 18:21
każde ptysie uwielbiam! Pięknie upieczone! :)
Anna133 16.11.2012 07:37
właśnie się dziś biorę za ptysie , oj dawno nie robiłam
Marta1986 02.09.2012 14:16
super
dagmara020 31.08.2012 13:45
pyszne:)
malaczarna23 28.08.2012 09:16
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak