Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło 3/4 kostki
mąka 1 szklanka
jajko 4 sztuki
śmietana 30% 250 ml
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

W rondelku zagotowujemy wodę z masłem, gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, trzeba uważać aby nie przypalić, mieszamy do momentu, aż ciasto nie zacznie odchodzić od garnka. Studzimy.
Gdy przestygnie dodajemy jajka i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Masa będzie gęsta, ale to dobrze.
Napełniamy szprycę masą i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie.
Ptysie urosną więc zachowujemy między nimi przestrzeń.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 25-30 min., gdy ptysie się podpieką po upływie tego czasu, wyłączamy piekarnik uchylamy drzwi i zostawiamy ptysie na 10 min. w piekarniku (z uchylonymi drzwiczkami).
Studzimy i rozcinamy na pół.
Przygotowujemy bitą śmietanę .
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i nadziewamy nią ptysie.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 28.07.2013 11:01
Zgrabne te ptysie-Idealne!
bietka 24.02.2013 08:18
na sam widok ślinka cieknie :)
katarzynka455 23.02.2013 21:34
zapewne smaczne
Mira85 23.02.2013 19:14
swietne
Aleksandra/Olcia 23.02.2013 19:09
mniam,uwielbiam
[email protected] 23.02.2013 18:47
pycha
cooleczka 23.02.2013 18:20
dawno nie jadłam
Adam/ZUB3R 23.02.2013 18:11
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak