Ali

Ptysie wytrawne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na ptysie

  • woda

    125 ml
  • mleko

    125 ml
  • masło

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    170 gram
  • jajka

    4 sztuki

Nadzienie

  • ser brie

    150 gram
  • jabłka

    2 sztuki (małe)
  • liście szpinaku

    100 gram

Mus musztardowy

  • śmietana

    50 gram
  • musztarda ziarnista

    1 łyżka
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę z mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i będzie lekko odchodziło od brzegów rondla. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszamy aż ciasto wystygnie.
Nie przerywając mieszania wbijamy po jednym jajku. Gdy masa będzie gładka i lśniąca przekładamy ją do worka cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.

Następnie robimy mus czyli śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z musztardą. Białko ubijamy na sztywno i też łączymy ze śmietaną.

Upieczone ptysie kroimy wzdłuż na pół. Dolne połówki przykrywamy plastrami sera brie, a na ser kładziemy poszatkowane jabłka. Mus nabijamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy na jabłka. Przykrywamy szpinakiem i górą ptysia. Podajemy od razu.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat