Przepis i sposób przygotowania na: ptysie pod kruszonką
Kroki postępowania
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.
Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając aż ciasto zacznie odklejac sie od ścianek nacznia. Zdejmujemy z ognia mieszam 3-4 razy aby uwolnic parę i lekko ostudzić ciasto.
Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego.
Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut.
Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny.