Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto ptysiowe
-
jajko
4 sztuki -
mąka
140 gram -
masło
125 mililtrów -
mleko
125 mililtrów -
woda
125 mililtrów
kruszonka
-
mąka
110 gram -
cukier
100 gram -
masło
90 gram
krem
-
śmietana 30%
300 mililtrów -
cukier puder
2 łyżki -
maliny świeże
15 sztuk
Przepis i sposób przygotowania ptysie pod kruszonką
Kroki postępowania

Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.

Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając aż ciasto zacznie odklejac sie od ścianek nacznia. Zdejmujemy z ognia mieszam 3-4 razy aby uwolnic parę i lekko ostudzić ciasto.

Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego.
Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut.

Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny.

Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się