Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie pod kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto ptysiowe

jajko 4 sztuki
mąka 140 gram
masło 125 mililtrów
mleko 125 mililtrów
woda 125 mililtrów

kruszonka

mąka 110 gram
cukier 100 gram
masło 90 gram

krem

śmietana 30% 300 mililtrów
cukier puder 2 łyżki
maliny świeże 15 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie pod kruszonką

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche:
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.
Krok 1 - ptysie pod kruszonką foto
2
Ptysie:
Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając aż ciasto zacznie odklejac sie od ścianek nacznia. Zdejmujemy z ognia mieszam 3-4 razy aby uwolnic parę i lekko ostudzić ciasto.
Krok 2 - ptysie pod kruszonką foto
3
Przekładam je do miski i miksujem mikserem dodając po 1 jajku. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego.
Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut.
Krok 3 - ptysie pod kruszonką foto
4
krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny.
Krok 4 - ptysie pod kruszonką foto
5
Upieczone ptysie kroimy na 2 połówki, na jednej układamy ubitą śmietanę oraz maliny i przykrywamy drugą połówką ciastka. Całość opcjonalnie można postypać pudrem
Krok 5 - ptysie pod kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 23.06.2017 14:30
dziękuję....
Wiktoria29 23.06.2017 14:30
dziękuję....
Ada-Gaba 22.06.2017 13:57
bardzo pomysłowe
kasia.s 22.06.2017 11:29
Ale fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak