ptysie pod kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto ptysiowe

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    140 gram
  • masło

    125 mililtrów
  • mleko

    125 mililtrów
  • woda

    125 mililtrów

kruszonka

  • mąka

    110 gram
  • cukier

    100 gram
  • masło

    90 gram

krem

  • śmietana 30%

    300 mililtrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • maliny

    15 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ptysie pod kruszonką foto
Ciasto kruche:
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane płaty wstawiamy na tackach lub pergaminie do zamrażalnika na kilka minut. Potem w ciasta wycinamy okrągłą foremką kółka o średnicy ok.8 cm.
Krok 2 - ptysie pod kruszonką foto
Ptysie:
Podgrzewamy w rondlu wodę z masłem, dodajemy szczptę soli. Garnek zdejmujem z ognia i do ciepłej mieszanki dodajemy mąkę, mieszam energicznie, a garnek stawiamy ponownie na ogień. Podgrzewamy mieszając aż ciasto zacznie odklejac sie od ścianek nacznia. Zdejmujemy z ognia mieszam 3-4 razy aby uwolnic parę i lekko ostudzić ciasto.
Krok 3 - ptysie pod kruszonką foto
Przekładam je do miski i miksujem mikserem dodając po 1 jajku. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego.
Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut.
Krok 4 - ptysie pod kruszonką foto
krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny.
Krok 5 - ptysie pod kruszonką foto
Upieczone ptysie kroimy na 2 połówki, na jednej układamy ubitą śmietanę oraz maliny i przykrywamy drugą połówką ciastka. Całość opcjonalnie można postypać pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 23.06.2017 14:30
dziękuję....
Wiktoria29 23.06.2017 14:30
dziękuję....
Ada-Gaba 22.06.2017 13:57
bardzo pomysłowe
kasia.s 22.06.2017 11:29
Ale fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat