Ptysie na słono

Ptysie na słono

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Takie słone ptysie to świetny pomysł na pyszne przekąski. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ptysie:

  • mąka

    1 szklanka
  • woda

    250 mililitrów
  • margaryna

    90 gramów
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • jajka

    4 sztuki

Na farsz:

  • pieczarki

    0.5 kg
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    3 cm
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na ptysie:

W rondelku zagotuj wodę, sól, cukier i margarynę. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę; całość mieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zrobi się ładna kulka, odstaw do ostygnięcia.

Do zimnego lub letniego ciasta wbijaj jajka pojedynczo. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (u mnie takie mini ptysie na raz).

Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut.

Gdy nabiorą ładnego koloru wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia na około 2 godziny.

Farsz:

Pieczarki myjemy i osuszamy.

Paprykę pieczarki cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.

Na rozgrzany tłuszcz dodajemy najpierw cebulę z czosnkiem a następnie gdy cebula się zeszkli pieczarki oraz paprykę. Doprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie. Ściągamy patelnię z ognia i gdy farsz lekko przestygnie dodajemy posiekaną pietruszkę.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze ptysie.

SMACZNEGO

Kasia Pichci
Ja ptysie i farsz przygotowałam sobie dzisiaj, a jutro wszystko będę łączyć.Soli - płaska łyżeczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

14.01.2019 14:48
Wspaniała przekąska.;)

Kasia Pichci

15.01.2019 07:32
Dziękuję

Babeczka35

14.01.2019 13:15
Pyszna propozycja :)

Kasia Pichci

15.01.2019 07:32
Dziękuję

Basiliana

14.01.2019 12:39
Bardzo dobry pomysł na nietypową i smaczną przekąskę:)

Kasia Pichci

15.01.2019 07:32
Dziękuję bardzo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat