Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie na słono
Ciasto na ptysie:
W rondelku zagotuj wodę, sól, cukier i margarynę. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę; całość mieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż do powstania gładkiego ciasta.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zrobi się ładna kulka, odstaw do ostygnięcia.
Do zimnego lub letniego ciasta wbijaj jajka pojedynczo. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie (u mnie takie mini ptysie na raz).
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Gdy nabiorą ładnego koloru wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia na około 2 godziny.
Farsz:
Pieczarki myjemy i osuszamy.
Paprykę pieczarki cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz dodajemy najpierw cebulę z czosnkiem a następnie gdy cebula się zeszkli pieczarki oraz paprykę. Doprawiamy do smaku i smażymy do momentu aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie. Ściągamy patelnię z ognia i gdy farsz lekko przestygnie dodajemy posiekaną pietruszkę.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze ptysie.
SMACZNEGO