Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie cebulowe z grzybami i kiszoną kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rumiane, chrupiące ptysie z wiórkami prażonej cebulki, pełne grzybowo - kapuścianego farszu.

Składniki:

Ciato na ptysie

mąka 20 dag
masło/margaryna 0.5 kostki
woda zimna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
cebula duża 1 sztuka
sól 0 szczypta

Farsz

grzyby leśne 20 dag
kapusta kiszona 50 dag
cebula 2 sztuki
posiekany koperek 1 łyżka
masło 2 łyżki
sól 0 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 0 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie cebulowe z grzybami i kiszoną kapustą

Piekarnik nagrzać do 150 st.C
Dużą cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać na nim posiekaną cebulę i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Suszyć z włączonym termoobiegiem przez ok. 30 min. często mieszając aż nabierze rumianego koloru.

W naczyniu zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać najlepiej drewnianą łyżką / pałką, aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Gdy będzie odchodzić od garnka i przybierze kształt jednolitej bryły, wtedy zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.
Do przestudzonego ciasta (może być lekko ciepłe) wbijać po jednym jajku cały czas ucierać pałką aż do uzyskania gładkiej, kleistej masy. Na sam koniec dodać uprażoną cebulkę i dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki.
Na blachę wyciskać okrągłe rozetki, zachowując większe odstępy między nimi, bo podczas pieczenia znacznie się powiększą. Jeśli nie mamy rękawa, to po poprostu nabierać dużą łyżką i bez wygładzania, tylko tak jak się nabierze kłaść “rogate” kupki – też będą ładne :)
Wstawić blachę i piec ok. 25 – 30 min.
Przez pierwsze 15 – 20 min. pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ptysie nie opadły, dopiero po tym czasie lekko uchylić drzwiczki na parę sekund, by wypuścić z piekarnika powstałą w nim parę – wtedy ptysie lepiej się wysuszą.
Ponownie zamknąć i dopiec do końca wymaganego czasu.
Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i zostawić aby przestygły.

Przygotować farsz: Grzyby oczyścić , pociąć w plasterki i opłukać. Przelać na durszlak aby obciekły.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i poddusić na nim grzyby.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w cienkie piórka.
W naczyniu rozgrzać pozostałe masło, zeszklić na nim cebulę, ale powinna pozostać jasna, nie rumiana.
Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru wody i pociąć na krótsze kawałki.
Przełożyć do cebuli i dusić wszystko razem 10 min.
W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą, aby kapusta się nie przypaliła.
Następnie połączyć z grzybami i posiekanym koperkiem.
Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przestudzone ptysie ostrym nożem przekroić na pół, napełnić gorącym farszem i od razu podawać.
Wtedy smakują najlepiej, ciasto jest chrupiące a farsz gorący i aromatyczny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak