Ptysie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • margaryna

    10 dag
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    15 g
  • woda

    1 szkl
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę z solą i tłuszczem zagotować, wsypać mąkę, ucierać około 10 minut. Gdy masa bedzie gęsta, zestawić i dalej ucierać, do przestudzonej, wbijać po jednym jajku co 4 min. ciągle ucierajac. Blachę wysmarować tłuszczem, ciasto włożyć do worka cukierniczego i robić stożki w odstepach 6 cm.Piec w 180 st.okolo 15 minut.Po wystudzeniu przekroić na pół, przełożyć pianą zaparzaną lub bitą smietaną z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 02.02.2014 21:06
Smakowite.
sara1 12.01.2013 08:32
pyszne słodkości
Angelika10 29.10.2011 17:48
ale słodkości ;)
agata17ko 07.11.2010 11:03
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat