Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

4.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tradycyjne ptysie smakują każdemu.

Składniki:

ptysie

woda 1 szklanka
margaryna 12.5 dag
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 3 sztuk
bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 200 mililitrów
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Wodę i masło dajemy do garnka. Zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita, gęsta masa.

Gotową masę przekładamy do miski i odstawiamy do ostudzenia. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształtne ptysie na blaszkę.

Ptysie pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Upieczone ptysie zdejmujemy z blaszki. Przekrawamy je na pół. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem na puszystość. Ptysie przekładamy bitą śmietaną. Dodatkowo oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak