Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie mleczko z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składanki na biszkopt

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Składniki dodatkowe

sok pomarańczowy 1/2 szklanki/100%
śmietana 12% 1 kubek duży
cukier 1/2 szklanki
aromat pomarańczowy do smaku
galaretka malinowa 2 szt.
galaretka 3 kolory
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
maliny świeże 1/2 kg/ mogą być mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko z galaretką

Wykonanie biszkoptu:
Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Następnie ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Składanie placka:
Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym. Kolorowe galaretki ugotować oddzielnie, każdą jednej szklance wody i odstawić do całkowitego ścięcia, dowolnie pokroić. Śmietanę wymieszać z cukrem i aromatem do smaku. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru, dodać rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody żelatynę i pokrojone kolorowe galaretki. Następnie wylać na biszkopt i obłożyć malinami i zalać dwoma ostudzonymi galaretkami malinowymi, przyrządzonymi według opisu na opakowaniu. Przenieść w chłodne miejsce do zastygnięcia i podawać na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 19.09.2017 08:45
na pewno bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak