Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie mleczko z galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

jajko 3 jajka
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 niepełna łyzeczka
cukier 4 łyzki

masa

śmietana kremówka 300 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 , 5łyżki
gorąca woda 1\3 szklanki wrzatek
cukier puder 3 łyżki

oraz

galaretka pomarańczowa 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko z galaretką

1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować chwilkę, potem delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2 ROZPROWADZIC GALARETKE DO CAŁKOWITEGO STĘŻENIA.
3 .Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników, i wymieszać łyżką. Stężała galaretkę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ptasiego I wylewamy na biszkopt , wyrównujemy powierzchnE i wKŁADAMY do lodówki do całkowitego stężenia. 2 pozostałe
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do częściowego stężenia. Na stężałą masę śmietanową wyłozyć tężejącą galaretką, schłodzić w lodówce. SMACZNEGO.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 26.11.2015 20:09
Pyszne ptasie mleczko
irenka 26.11.2015 17:59
pyszny deser
Ewelina1991 26.11.2015 09:55
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak