Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb z ostropestem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
cukier 1/2 łyżki
drożdże świeże 25 g
zakwas pszenny 3 łyżki
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 3,5 szklanki
sól 1 płaska łyżka
ostropest mielony 1 czubata łyżka
olej 5 łyżek
woda ciepła 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z ostropestem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, wymieszać z zakwasem, odłożyć na kilkanaście minut.
Krok 1 - Pszenny chleb z ostropestem foto
2
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pszenny chleb z ostropestem foto
3
Do suchych składników dodać rozczyn, wodę i olej, wymieszać, zagnieść.
Krok 3 - Pszenny chleb z ostropestem foto
4
Ciasto wyrabiać ok.10 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pszenny chleb z ostropestem foto
5
Jak ciasto ładnie wyrośnie zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (15 x 28 cm), przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Pszenny chleb z ostropestem foto
6
Chleb piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 15-20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 45-50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Krok 6 - Pszenny chleb z ostropestem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 30.08.2016 17:51
Idealny, domowoy wypiek :)
Ania321 30.08.2016 12:01
Smaczny chlebek :)
tobi1989 30.08.2016 11:17
Samo zdrowie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak