Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-razowy chlebek bez zakwasu

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mąka razowa 60 dag
olej 4 łyżki
woda letnia 6 łyżek
drożdże 30 gram
cukier brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 1
margaryna 5 dag
mleko 1,5 szklanki
otręby pszenne 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-razowy chlebek bez zakwasu

Mleko zagotować i ostudzić.
Rozpuścić drożdże w letnim mleku.
Do miski wsypać mąkę (troszkę zostawić do podsypania), dodać olej, wodę, mleko, otręby, cukier oraz sól. Zagniatać około pół godziny. Następnie miseczkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Brytfannę posmarować margaryną. Ciasto delikatnie wyjąć i przełożyć do formy. Wierzch posmarować białkiem. Można posypać ziarnami maku lub innymi wybranymi.

Piec w 230 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 22.08.2013 10:27
smaczny domowy chlebek:)
Papryczka 13.08.2013 13:32
smaczny domowy chlebek
biatriss 13.08.2013 11:50
ooo! dawno takiego nie jadłam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak