Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

zakwas żytni 0,5 szklanki
woda letnia 120 ml
mąka żytnia 100 gram, typ720

PO 12 godzinach do zaczynu dodajemy

mąka chlebowa 2 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka, typ 2000
sól 1 łyżeczka płaska
woda letnia ok 350 ml
siemię lniane 1/3 szklanki

DODATKOWO

otręby pszenne do wysypania blaszki
olej rzepakowy do posmarowania blaszki
kiełbasa biała 2-3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą

Kroki postępowania

1
ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 12 godzin.
Krok 1 - Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą foto
2
Formę na chleb smarujemy olejem i oprószamy otrębami.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, sól oraz siemię lniane.
Krok 2 - Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą foto
3
Całość mieszamy stopniowo dolewając wody. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.
Krok 3 - Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą foto
4
Połowę ciasta wykładamy do przygotowanej formy. Wzdłuż ciasta, przez środek układamy białe kiełbaski.
Krok 4 - Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą foto
5
Przykrywamy je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w wodzie. Całość posypujemy siemieniem.
Krok 5 - Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą foto
6
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, w którym załączamy tylko światełko. Ciasto rośnie około 6 godzin. Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chleb pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy kolejne 30 minut. Gotowy chleb wyjmujemy, przykrywamy wilgotną ściereczką i studzimy na kratce. Smacznego :)
Krok 6 - Pszenno- żytni chleb na zakwasie z białą kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.04.2016 20:37
Swojski najlepszy.
Urszula Świeca 16.04.2016 17:45
Pomysłowy chlebek.))
ania2610 16.04.2016 16:18
pięknie wyszedł!
Franciszek 16.04.2016 00:31
ciekawy pomysł
eliza135 15.04.2016 19:46
fajny pomysł z tą kiełbasą w środku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak