Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-kukurydziany, czyli żółty chlebek na śniadanie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 200 g
mąka pszenna typ 450 400 g
drożdże świeże 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki
jajko 1 szt
woda ciepła 1 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-kukurydziany, czyli żółty chlebek na śniadanie

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zalać wodą i dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
Krok 1 - Pszenno-kukurydziany, czyli żółty chlebek na śniadanie foto
2
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
Krok 2 - Pszenno-kukurydziany, czyli żółty chlebek na śniadanie foto
3
Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajem.
Krok 3 - Pszenno-kukurydziany, czyli żółty chlebek na śniadanie foto
4
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45-50 min.
Krok 4 - Pszenno-kukurydziany, czyli żółty chlebek na śniadanie foto
5
Po ostudzeniu wyciągnąć chleb z formy i się zjadać :)
SMACZNEGO!
Krok 5 - Pszenno-kukurydziany, czyli żółty chlebek na śniadanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 29.03.2016 14:11
taki lubię najbardziej
jagoda5913 29.03.2016 14:09
pyszny domowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak