Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiaj podaję przepis na mojego pstrąga pieczonego w warzywach, z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Tak przygotowany pstrąg jest daniem sycącym, lekkim i smakowitym.

Składniki:

Potrzebne składniki:

pstrągi wypatroszone 2 szt.
sok z cytryny 5 szt.
papryka żółta 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
ząbki czosnku 4 ząbki
masło 6 plastrów
cebule 2 szt.
ziemniaki 3 szt.
marchewki 2 sztuki
fasola szparagowa 0.5 opakowania

Przyprawy:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
koperek świeży 4 gałązki
oliwa 4 duże łyż.

Dodatkowo:

cytryna 1 szt.

Porada

Tak przygotowanego pstrąga możemy również wrzucić na grilla. Przyprawy dajemy według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z warzywami

Pstrągi dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć następnie skropić sokiem z cytryny zrobić kilka nacięć po wierzchu. Wierzch i środek oprószyć solą morską, pieprzem oraz delikatnie przyprawą do ryb.
Do każdej ryby włożyć do środka przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, świeży koperek i plastry masła.
Wierzch posypać delikatnie rozmarynem.
Warzywa obrać, oczyścić i pokroić, wymieszać z oliwą doprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowane warzywa podsmażyć lekko na patelni.
Pstrągi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obok ryb rozłożyć warzywa.
Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 - 30 minut.

Gotowe pstrągi podawać z upieczonymi warzywami i plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:33
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak