pstrąg z sosem kurkowym

pstrąg z sosem kurkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    2 sztuki
  • kurki

    250 gr.
  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    1 duża
  • czosnek

    1 ząbek
  • smietana 18%

    250 ml.
  • pieprz i sól

    do smaku
  • natka pietruszki

    do dekoracji
  • cytryna

    1 sztuka
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pstrąg z sosem kurkowym foto
rybę myję i nacieram przyprawami( odstawiam na noc d lodówki)następnego dnia piekę na folii w piekarniku ( można i na grillu )około 1 godz.( w zależności od wielkości ryby)w temp. 180 stopni
Krok 2 - pstrąg z sosem kurkowym foto
sos kurkowy:
cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle z dodatkiem szczypty soli.kurki myję . do podsmażonej cebuli dodaję kurki oraz wlewam śmietanę i gotuję na bardzo wolnym ogniu około 15-20 minut.
Krok 3 - pstrąg z sosem kurkowym foto
po tym czasie śmietana powinna odparować i tworzy się gęsty sos, doprawiam solą ,pieprzem,natką pietruszki oraz ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Krok 4 - pstrąg z sosem kurkowym foto
rybę podaję skropioną sokiem z cytryny i sosem kurkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dominikaz 23.08.2013 13:50
pycha rybka
Sylwiagr 23.08.2013 13:36
bardzo lubię taki sosik :)
rafał5 23.08.2013 13:20
fajny przepis, smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat