Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pstrąg z sosem kurkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 2 sztuki
kurki 250 gr.
masło 3 łyżki
cebula 1 duża
czosnek 1 ząbek
smietana 18% 250 ml.
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji
cytryna 1 sztuka
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: pstrąg z sosem kurkowym

Kroki postępowania

1
rybę myję i nacieram przyprawami( odstawiam na noc d lodówki)następnego dnia piekę na folii w piekarniku ( można i na grillu )około 1 godz.( w zależności od wielkości ryby)w temp. 180 stopni
Krok 1 - pstrąg z sosem kurkowym foto
2
sos kurkowy:
cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle z dodatkiem szczypty soli.kurki myję . do podsmażonej cebuli dodaję kurki oraz wlewam śmietanę i gotuję na bardzo wolnym ogniu około 15-20 minut.
Krok 2 - pstrąg z sosem kurkowym foto
3
po tym czasie śmietana powinna odparować i tworzy się gęsty sos, doprawiam solą ,pieprzem,natką pietruszki oraz ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Krok 3 - pstrąg z sosem kurkowym foto
4
rybę podaję skropioną sokiem z cytryny i sosem kurkowym.
Krok 4 - pstrąg z sosem kurkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dominikaz 23.08.2013 13:50
pycha rybka
Sylwiagr 23.08.2013 13:36
bardzo lubię taki sosik :)
rafał5 23.08.2013 13:20
fajny przepis, smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak