Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i pomidorem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    2 sztuki
  • masło miękkie

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki posiekanej
  • cytryna

    4 plastry
  • pomidor

    4 plastrty
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę dodać do masła wraz z posiekaną natką pietruszki , dokładnie wymieszać. Plastry cytryny oraz pomidora przekroić na pół.
Ryby umyć osuszyć na ręczniku papierowym , poodcinać łby. Każdą rybę naciąć na grzbiecie w czterech miejscach. Od środka oprószyć pstrągi solą i pieprzem, nafaszerować masłem czosnkowym oraz 4 połówkami pomidora.
Od wierzchu na przecięciach położyć pół plasterki cytryny. Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym , piec około 25 min z piekarniku nagrzanym do 180st. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubiona sałatką ze świeżych warzyw.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 02.08.2015 19:10
świetna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat