Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pstrąg patroszony 2 sztuki

Marynata

oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku

Sos porowy

por 1 sztuka
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyzka
mąka pszenna 1 łyżeczka czubata
bulion warzywny 1 szklanka
śmietana kremówka 1 szklanka
koperek 1 łyzeczka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

Kroki postępowania

1
Wypatroszone i umyte pstrągi dzielimy na dzwonka, oprószamy w misce przyprawami, dodajemy ocet balsamiczny oraz oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, by ryba dokładnie pokryła się przyprawami,przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Krok 1 - Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym foto
2

Sos porowy: Pora kroimy na krążki, w rondelku rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkosci,wsypujemy mąkę , chwilę mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy bulion,
Krok 2 - Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym foto
3
zagotowujemy, wlewamy śmietankę dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia.

Rybę wyjmujemy z lodówki, owijamy w folię aluminiową lub układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku. Podajemy z sosem porowym.
Krok 3 - Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 10.01.2016 10:09
dziękuję za miłe komentarze!
anka1988 03.01.2016 13:05
moje smaki!
Margo1 16.11.2015 11:56
Fantastyczna rybka i smaczniutka
ania2610 12.11.2015 11:56
delikatny, pyszny pstrąg!
SzczyptaChili 12.11.2015 08:33
Tak przygotowany pstrąg musi być bardzo delikatny i smakować wybornie
JulkaTomeczek 11.11.2015 20:55
Pyszne danie
Kuchenka 11.11.2015 20:21
łądne sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak