Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pstrąg patroszony

    2 sztuki

Marynata

  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    do smaku

Sos porowy

  • por

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyzka
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka czubata
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • koperek

    1 łyzeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym foto
Wypatroszone i umyte pstrągi dzielimy na dzwonka, oprószamy w misce przyprawami, dodajemy ocet balsamiczny oraz oliwę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy, by ryba dokładnie pokryła się przyprawami,przykrywamy folią i wstawiamy na 2 godziny do lodówki
Krok 2 - Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym foto

Sos porowy: Pora kroimy na krążki, w rondelku rozgrzewamy masło dodajemy oliwę, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkosci,wsypujemy mąkę , chwilę mieszamy i cienkim strumieniem wlewamy bulion,
Krok 3 - Pstrąg w sosie śmietanowo-porowym foto
zagotowujemy, wlewamy śmietankę dodajemy koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia.

Rybę wyjmujemy z lodówki, owijamy w folię aluminiową lub układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku. Podajemy z sosem porowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
2milutka 10.01.2016 10:09
dziękuję za miłe komentarze!
anka1988 03.01.2016 13:05
moje smaki!
Margo1 16.11.2015 11:56
Fantastyczna rybka i smaczniutka
ania2610 12.11.2015 11:56
delikatny, pyszny pstrąg!
SzczyptaChili 12.11.2015 08:33
Tak przygotowany pstrąg musi być bardzo delikatny i smakować wybornie
JulkaTomeczek 11.11.2015 20:55
Pyszne danie
Kuchenka 11.11.2015 20:21
łądne sie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat