Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami

Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    1 duży
  • cząber

  • Szczypiorek cienki

  • pietruszka zielona

  • masło

    4 plasterki
  • cytryna

    1/4 sztuki
  • koperek

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto
Pstrąga dobrze oczyścić, wypatroszyć. Posmarować całość z zewnątrz i w wewnątrz solą i pieprzem.
Krok 2 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto
Do środka włożyć po trochę z każdego zioła (całe łodyżki), kawałki cytryny razem ze skórką oraz 2 plasterki masła.
Krok 3 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto
Szczepić rybę wykałaczką tak by zioła nie wypadły podczas pieczenia a ryba mogła przejść smakiem. Położyć na blaszkę, razem z kawałkiem cytryny, 2 plasterkami masła (można położyć również kawałki ziół oraz cebuli).
Krok 4 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 min (w zależności od wielkości ryby).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

pierniczkowo 03.10.2013 13:30
pysznie zrobiona rybka :)
Janina 03.10.2013 10:59
Pstrąg, to pyszna rybka;)
msmors 03.10.2013 10:51
moja ulubiona rybka
gosia47-47 03.10.2013 10:44
uwielbiam tą rybę, może kiedyś zrobię :D
sylwia_mc 03.10.2013 10:43
uwielbiam tak przygotowanego pstrąga
Ela_K 03.10.2013 10:39
pstrąg to jest jedna z moich ulubionych ryb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat