Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 1 duży
cząber
Szczypiorek cienki
pietruszka zielona
masło 4 plasterki
cytryna 1/4 sztuki
koperek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami

Kroki postępowania

1
Pstrąga dobrze oczyścić, wypatroszyć. Posmarować całość z zewnątrz i w wewnątrz solą i pieprzem.
Krok 1 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto
2
Do środka włożyć po trochę z każdego zioła (całe łodyżki), kawałki cytryny razem ze skórką oraz 2 plasterki masła.
Krok 2 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto
3
Szczepić rybę wykałaczką tak by zioła nie wypadły podczas pieczenia a ryba mogła przejść smakiem. Położyć na blaszkę, razem z kawałkiem cytryny, 2 plasterkami masła (można położyć również kawałki ziół oraz cebuli).
Krok 3 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 min (w zależności od wielkości ryby).
Krok 4 - Pstrąg pieczony ze świeżymi ziołami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 03.10.2013 13:30
pysznie zrobiona rybka :)
Janina 03.10.2013 10:59
Pstrąg, to pyszna rybka;)
msmors 03.10.2013 10:51
moja ulubiona rybka
gosia47-47 03.10.2013 10:44
uwielbiam tą rybę, może kiedyś zrobię :D
sylwia_mc 03.10.2013 10:43
uwielbiam tak przygotowanego pstrąga
Ela_K 03.10.2013 10:39
pstrąg to jest jedna z moich ulubionych ryb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak