Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

pstrąg 2 sztuki
natka pietruszki
cytryna 1
masło 50 gram

masa białkowa

sól 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
cynamon 3 szczypty
białko 3

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony

Kroki postępowania

1
Pstrąga płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie do środka wkładamy plastry masła, plastry cytryny oraz drobno posiekaną pietruszkę.
Krok 1 - Pstrąg pieczony foto
2
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Pstrąg pieczony foto
3
Do ubitej piany wsypujemy kilogram soli.
Krok 3 - Pstrąg pieczony foto
4
Do piany dodajemy także cynamon oraz liście laurowe. Wyrabiamy - mieszamy.
Krok 4 - Pstrąg pieczony foto
5
Następnie do masy białkowej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
Krok 5 - Pstrąg pieczony foto
6
Blachę wykładamy folią aluminiową. Na folię wykładamy 1/3 masy białkowej, na masie układamy ryby (tak by ogon i głowa nie były w masie). Następie ryby przykrywamy resztą masy (nie przykrywając ogonów i głów).
Krok 6 - Pstrąg pieczony foto
7
Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 - 190 stopni. Po upieczeniu masę białkową ściągamy z ryb. Na talerzu układamy rybę. Dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.
Krok 7 - Pstrąg pieczony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak