Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    300 gram
  • pstrąg łososiowy

    300 gram (filet)
  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • pomarańcza

    1/2 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach foto
Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego.
Krok 2 - Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach foto
Cebulę pokroić w ćwierćplasterki i dodać do pieczarek. Wymieszać oliwę z octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Połowę sosu wlać do pieczarek, wymieszać.
Krok 3 - Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach foto
Pstrąg łososiowy umyć i osuszyć ręcznikiem łososiowym. Przekroić na cztery kawałki. Każdy z nich owinąć plasterkiem szynki parmeńskiej i ułożyć na pieczarkach. Skropić rybę resztą sosu.
Krok 4 - Pstrąg łososiowy w szynce parmeńskiej pieczony na pieczarkach foto
Wstawić danie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec na dolnej półce przez 20 minut z termoobiegiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kokoszka 23.02.2017 11:03
wspaniały zestaw obiadowy
Wiesława1 19.02.2017 08:08
Pyszna propozycja
jagoda5913 18.02.2017 18:18
fajne danie
w mojej kuchni 18.02.2017 11:45
same pyszności
ilka01 18.02.2017 10:56
pyszności :)
Bernadeta1 18.02.2017 10:16
Takie jedzonko chętnie bym zjadła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat