Doradca Smaku VII: Carpaccio z łososia, odc. 26

odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Carpaccio z łososia, odc. 26

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś

    300 g
  • ogórek

    1 szt. (mały)
  • papryka czerwona

    1/2 szt.
  • szalotka

    1/2 szt.
  • mango

    3 plastry (o grubości 0,5 cm)
  • pomidor

    1 szt. (bez skóry)
  • rzodkiewki

    3 szt.
  • limonka

    1/2 szt.
  • oliwa

  • kapary

  • szczypiorek

Do smaku

  • koperek suszony

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Carpaccio z łososia, odc. 26 foto
Na sałatkę kroimy ogórka, szalotkę, pomidora bez miąższu, paprykę i mango w drobniutką kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone wcześniej składniki, doprawiamy tymiankiem i koperkiem. Pieprz kolorowy tłuczemy w moździerzu, a kolejno doprawiamy nim sałatkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Carpaccio z łososia, odc. 26 foto
Na koniec dodajemy odcedzone z zalewy kapary, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, skrapiamy sokiem z limonki, a na koniec solimy. Wszystko mieszamy. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy do zimnej wody, aby były chrupiące i lekko się wygięły.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Carpaccio z łososia, odc. 26 foto
Łososia kroimy w bardzo cienkie plastry, układamy na talerzu.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Carpaccio z łososia, odc. 26 foto
Na wierzchu wykładamy wcześniej przygotowaną sałatkę, dekorujemy rzodkiewkami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.10.2017 12:30
Bajecznie wygląda!

bietka

18.10.2017 09:25
na pewno bardzo smaczne : )

Bożena Matuszczyk

17.10.2017 22:50
Smakowite Carpaccio z łososia;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat