Doradca Smaku express: Pikantne krewetki z chorizo, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Pikantne krewetki z chorizo, odc. 3

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • krewetki

    20 szt. (oczyszczone)
  • chorizo

    100 g
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    5 łyżek
  • pomidor

    1 szt. (duży)
  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • grzanki

    2 szt.
  • kapary całe Smak

Do smaku

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • papryka wędzona

  • imbir mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy pomidora concasse: pomidora parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę.

Chorizo kroimy w paseczki i podgrzewamy na patelni, żeby wytopił się tłuszcz. Podsmażone przekładamy do miski.

Na wytopionym tłuszczu smażymy krewetki z obu stron do zrumienienia. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku imbirem.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz chorizo z miski. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pomidory concasse, oraz masło. Doprawiamy do smaku papryką wędzoną, solą i pieprzem czarnym. Pod koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię i kapary. Całość mieszamy.

Podajemy w głębokim talerzu z listkami bazylii i ciepłymi grzankami np. z bagietki.
Doradca Smaku
Wysmażamy chorizo, aby było bardziej pikantne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

2milutka

22.05.2017 14:04
Rewelacyjny smak

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat