Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
krewetki
20 szt. (oczyszczone) -
chorizo
100 g -
cebula
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
masło
5 łyżek -
pomidor
1 szt. (duży) -
bazylia świeża
1/2 pęczka -
grzanki
2 szt. -
kapary całe Smak
Do smaku
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
-
Imbir mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku express: Pikantne krewetki z chorizo, odc. 3
Chorizo kroimy w paseczki i podgrzewamy na patelni, żeby wytopił się tłuszcz. Podsmażone przekładamy do miski.
Na wytopionym tłuszczu smażymy krewetki z obu stron do zrumienienia. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku imbirem.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz chorizo z miski. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej pomidory concasse, oraz masło. Doprawiamy do smaku papryką wędzoną, solą i pieprzem czarnym. Pod koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię i kapary. Całość mieszamy.
Podajemy w głębokim talerzu z listkami bazylii i ciepłymi grzankami np. z bagietki.
Wysmażamy chorizo, aby było bardziej pikantne.![]()
Komentarze (1)