Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak Karoliny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 1 paczka
brzoskwinie w puszce 1 puszka
ananas w puszce 1 puszka
śmietana 30% 300 ml
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
serek homogenizowany 1 litr
galaretka fioletowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak Karoliny

Deser, który powstał gdy nie było ani jajek ani mąki aby upiec klasyczne ciasto :) mam nadzieję, że komuś się spodoba i wypróbuje przepis :)

Blaszkę lub inne naczynie w którym przygotujemy ten deser wykładamy na spodzie biszkoptami, luki można uzupełnić pokruszonymi.

Rozpuszczamy galaretkę truskawkową i studzimy ją, gdy zaczyna lekko tężeć, zaczynamy ubijać śmietaną 30% na sztywną pianę, gdy galaretka zaczyna już być nieco bardziej stężona (jest jeszcze półpłynna ale już nie tak aby swobodnie wylać ją na ciasto) delikatnie mieszkamy ją z bitą śmietaną. Na spód biszkoptów można ułożyć kilka plasterków brzoskwini z puszki i wylewamy bitą śmietanę z galaretką, odstawiamy to do lodówki aby mocno stężało.

Rozpuszczamy galaretkę "fioletową" i studzimy ją, gdy zacznie tężeć, mieszamy ją z serkiem homogenizowanym i dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, wylewamy na wcześniej przygotowaną masę.

Odstawiamy znowu do lodówki aby stężało

Rozpuszczamy galaretkę pomarańczową i studzimy.
Na wierzchu zastygłego serka układamy plasterki brzoskwini i zalewamy galaretką, całość wędruje do lodówki - najlepiej na noc

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 08.07.2014 00:25
nie tylko Karolinki
Czyki 09.02.2014 21:56
Bardzo fajny deser:)
smerfna_chatka 03.12.2013 10:13
lubię takie podane smacznie jedzonko...
iwi 03.12.2013 00:03
Boskie słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak