Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PRZETWORY : powidła śliwkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki
cukier kryształ

Przepis i sposób przygotowania na: PRZETWORY : powidła śliwkowe

Na 2 kilogramy śliwek 1 kilogram cukru.

Do moich powideł można używać świeżych lub mrożonych śliwek, ale też takich z kompotu.

Ja zużyłam śliwki z słoików.
Sok odlałam. Owoce przerzuciłam do garnka i rozgotowywałam je na małym ogniu przez około 4 godziny, od czasu do czasu dokładnie mieszając.
Po upływie tego czasu do garnka wsypałam cukier i w dalszym ciągu gotowałam, na małym ogniu mieszając je co jakiś czas, do momentu aż będą gęste ( czyli jeszcze około 2 godziny).

Gorące powidła nakładać do słoików i zakręcać.

Takie powidła znajdują zastosowanie jako nadzienie do naleśników, drożdżówek; jako smarowidło na gofry, grzanki i kanapki lub jako dodatek do ciast i deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.02.2014 15:24
dla mnie to najlepszy dodatek do naleśników, uwielbiam :)
noninka77 03.02.2014 10:33
uwielbiam powidła śliwkowe:)
olla85 03.02.2014 10:20
Uwielbiam domowe powidła śliwkowe, pyszności :)
norweska20 03.02.2014 09:33
super..idealne jako dodatek do ciast, naleśników, deserów
krystyna330 03.02.2014 09:29
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak