Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
sól 1 płaska łyżeczka
olej 1 łyżeczka
woda letnia 3/4 szklanki

Farsz

pieczarki 0,5 kg
cebula biała 2 szt
grzyby suszone 1 garść
czosnek 4 ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy ciepła wodą. Odstawiamy na cała noc. Pieczarki kroimy na pół plastry, cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki. Całość smażymy około 25 minut (aż odparuje nam cała woda z pieczarek). Doprawiamy solą i pieprzem. Do blendera przekładamy odsączone suszone grzyby, obrane ząbki czosnku, przesmażone pieczarki. Miksujemy . Grubość i gęstość farszu zależy od tego jaki lubimy. Ja blendowałam dosłownie moment, aby w farszu były wyczuwalne kawałki grzybów i pieczarek.
Krok 1 - Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem foto
2
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz olej. Stopniowo dolewamy wodę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na początku może się wydawać gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka.
Krok 2 - Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem foto
3
Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodajemy pierogi. Smażymy aż pierogi ładnie się zarumienią.
Krok 3 - Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 04.04.2017 13:58
Ależ one apetycznie się prezentują, pycha!
VioletoweKucharzenie 04.04.2017 13:03
Dziękuję :-)
adelajda 04.04.2017 12:08
Lubię pierogi
Krzysztof15 04.04.2017 11:57
bardzo smaczne
olkaaa 04.04.2017 10:52
brzmi ciekawie
mirosława4 04.04.2017 10:51
bardzo dobre
Madzai 04.04.2017 10:23
Super przepis
Grazyna0211 04.04.2017 09:50
super pierogi
Krystyna32 04.04.2017 07:41
smaczne pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak