Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
10 dużych -
kasza gryczana
100 gram -
jajko
1 średnie -
czosnek
1-2 ząbki -
cebula
1/2 średniej -
zioła świeże
wg uznania -
masło
1 łyżka -
cukier
1 łyżeczka -
sól
wg uznania -
pieprz
do smaku -
ser biały twarogowy
100 (śmietankowy) -
Kurkuma mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na maśle z łyżeczką cukru.
Farsz: w misce wymieszać kaszę z serem twarogowym, zrumienioną cebulką, rozgniecionym czosnkiem, jajem. Dodać rozdrobnione świeże zioła, ja lubię dużo (2-3 łyżki) rozmarynu, tymianku, oregano, bazylii, szałwii (jak do pizzy). Doprawić solą i pieprzem, można dodać kurkumy. Dokładnie wymieszać.
Pieczarki nafaszerować, piec około 30-40 minut w 200 stopniach. Udekorować zielonymi ziołami, gotowe smacznego.
* pieczarki przed pieczeniem można 1-2 minuty obsmażyć na patelni na maśle, aż woda z pieczarek wypłynie; ja tego nie zrobię, a pieczarki są jędrne;
** ilość farszu zależy od wielkości pieczarek, jak farszu zostanie można usmażyć z niego placek/placki;
Komentarze (23)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (13)