przerośnięte pieczarki (portobello) nadziewne kaszą gryczaną z serem twarogowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    10 dużych
  • kasza gryczana

    100 gram
  • jajko

    1 średnie
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • cebula

    1/2 średniej
  • zioła świeże

    wg uznania
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    wg uznania
  • pieprz

    do smaku
  • ser biały twarogowy

    100 (śmietankowy)
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć.
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na maśle z łyżeczką cukru.
Farsz: w misce wymieszać kaszę z serem twarogowym, zrumienioną cebulką, rozgniecionym czosnkiem, jajem. Dodać rozdrobnione świeże zioła, ja lubię dużo (2-3 łyżki) rozmarynu, tymianku, oregano, bazylii, szałwii (jak do pizzy). Doprawić solą i pieprzem, można dodać kurkumy. Dokładnie wymieszać.
Pieczarki nafaszerować, piec około 30-40 minut w 200 stopniach. Udekorować zielonymi ziołami, gotowe smacznego.

* pieczarki przed pieczeniem można 1-2 minuty obsmażyć na patelni na maśle, aż woda z pieczarek wypłynie; ja tego nie zrobię, a pieczarki są jędrne;
** ilość farszu zależy od wielkości pieczarek, jak farszu zostanie można usmażyć z niego placek/placki;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 13.01.2014 19:51
świetny przepis :)
Motorek 31.10.2013 08:10
bardzo smaczne
Wafelek2601 06.10.2013 12:13
Muszą być pyszne
mirosława4 29.09.2013 18:15
ciekawe to nadzienie z takim jeszcze nie próbowałam :)
Krystyna32 20.08.2013 18:52
bardzo lubię
Alex_M 13.08.2013 08:06
swietne danie :)
katarzynagotuje 11.08.2013 12:49
apetycznie danie :)
kala9287 10.08.2013 15:45
ale apetycznie wyglądają:)
gosia56 10.08.2013 14:06
napewno pyszne takie pieczarki
joanna30 10.08.2013 12:04
Ale one musza byc pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat