przepis na pikle

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • woda letnia

    6 szklanek
  • cukier drobny

    6 łyżek
  • sól do smaku

    1 łyżka
  • ogórki świeże

    10 sztuk
  • koper

    1 sztuka
  • chrzan świeży

    1 sztuka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • czosnek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy jedną szklankę octu, sześć szklanek wody, sześć łyżek cukru i jedną płaską łyżkę soli.Całość gotujemy.Słoik wyparzamy.Ogórki myjemy, obieramy. Następnie kroimy jeden ogórek na cztery części.Do wyparzonego słoika wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, chrzan, gorczyce,czosnek,koper.Ogórki ułożyć w słoju ciasno ,poziomo jeden koło drugiego.Zalewamy zalewą.Wkładamy do garnka w ciepłej wodzie.Pasteryzujemy 3-4 minuty.Wyjmujemy słoiki i układamy górą do dołu..

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 16.05.2012 22:46
Też je robię na zimę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat