Przepis na doskonałe kruche ciasto słone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • masło

    1 szklanka
  • woda zimna

    5-6 łyżek
  • jajko

    1
  • sól

    1 łyżeczka
  • ocet winny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sekretem przepisu jest to, że wszystkie składniki powinny być zimne, masło i woda najlepiej by były trzymane ok. 20 minut przed zrobieniem w zamrażarce.

Ciasto robimy w blenderze stojącym.

Masło po wyjęciu z zamrażarki kroimy na mniejsze kawałki nożem.
Do blendera wsypujemy mąkę i dodajemy masło. Mielimy do konsystencji niemal ciasta na kruszonkę, dodajemy jajko, wodę oraz ocet. Dokładnie dalej mielimy. Gdyby było za suche dodajemy jeszcze 2 łyżki zimnej wody, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie w misce - szybko, by nabrało tylko jednolitej konsystencji.
Ciasto od razu można rozwałkować i przerobić na spód pod tartę czy tarteletki lub owinąć w folię spożywczą i pozostawić na godzinę do dwóch w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata106 11.02.2013 10:56
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat