Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na doskonałe kruche ciasto słone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
masło 1 szklanka
woda zimna 5-6 łyżek
jajko 1
sól 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis na doskonałe kruche ciasto słone

Sekretem przepisu jest to, że wszystkie składniki powinny być zimne, masło i woda najlepiej by były trzymane ok. 20 minut przed zrobieniem w zamrażarce.

Ciasto robimy w blenderze stojącym.

Masło po wyjęciu z zamrażarki kroimy na mniejsze kawałki nożem.
Do blendera wsypujemy mąkę i dodajemy masło. Mielimy do konsystencji niemal ciasta na kruszonkę, dodajemy jajko, wodę oraz ocet. Dokładnie dalej mielimy. Gdyby było za suche dodajemy jeszcze 2 łyżki zimnej wody, po czym wyrabiamy ciasto ręcznie w misce - szybko, by nabrało tylko jednolitej konsystencji.
Ciasto od razu można rozwałkować i przerobić na spód pod tartę czy tarteletki lub owinąć w folię spożywczą i pozostawić na godzinę do dwóch w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 11.02.2013 10:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak