Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oregano

    szczypta
  • bazylia otarta Prymat

    szczypta
  • słodka papryka Prymat

    szczypta
  • jajka

    12 sztuk
  • cebula

    0,5 sztuki
  • oliwki czarne Smak

    kilka sztuk
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • masło do smażenia

  • mleko

    50 ml
  • sól morska

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i paprykę w większą kostkę. Możemy użyć papryk w różnych kolorach.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Kilka czarnych oliwek kroimy w plasterki.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i na wolnym ogniu podsmażamy cebulę, ziemniaki i paprykę.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Jajka wbijamy do miski, dolewamy mleko oraz dodajemy paprykę mieloną, bazylię i oregano. Doprawiamy świeżo mieloną solą morską i pieprzem do smaku.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Na podsmażone na patelni warzywa wylewamy jajka, a wierzch posypujemy oliwkami.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Smażymy do momentu, aż omlet zetnie się na bokach.
Krok 7 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Wówczas przykrywamy patelnię folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 6 minut.
Krok 8 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
Omlet jest gotowy, kiedy środek jest delikatnie miękki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 12.10.2016 11:02
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat