Łosoś w ziołowej panierce oraz puree z kalafiora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatny łosoś, zapiekany pod panierką z dodatkiem ziół i podany z kremowym puree z kalafiora, to pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    80 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    250 mililitrów
  • łosoś filet

    4 sztuki
  • parmezan starty

    70 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    120 gramów
  • orzechy laskowe mielone

    2 łyżki
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżki
  • masło roztopione

    120 gramów
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • śmietanka

    200 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drobno pokrój kalafiora, a następnie cebulę (nie ma większego znaczenia, jak pokroisz cebulę, ponieważ na końcu i tak zostanie zblendowana wraz z kalafiorem).

2. W rondelki rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij.

3. Następnie dodaj kalafiora i dopraw solą i gałką muszkatołową.

4. Całość zalej 250 ml wody i gotuj przez 15 minut.

5. W międzyczasie wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i ułóż w nim pokrojone filety z łososia.

6. W miseczce przygotuj panierkę: wsyp do niej starty parmezan, bułkę tartą, zmielone orzechy laskowe, przyprawę do ryb. Całość wymieszaj i obtocz w niej filety.

7. Polej rozpuszczonym masłem i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut w  200° C bez przykrycia.

8. Odcedź ugotowany kalafior i dopraw pieprzem. 

9. Dodaj do niego śmietankę i zblenduj całość na gładkie puree.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat