Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w ziołowej panierce oraz puree z kalafiora

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatny łosoś, zapiekany pod panierką z dodatkiem ziół i podany z kremowym puree z kalafiora, to pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

kalafior 500 gramów
cebula 1 sztuka
masło 80 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda 250 mililitrów
łosoś filet 4 sztuki
parmezan starty 70 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 120 gramów
orzechy laskowe mielone 2 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki
masło roztopione 120 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietanka 200 mililitrów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w ziołowej panierce oraz puree z kalafiora

1. Drobno pokrój kalafiora, a następnie cebulę (nie ma większego znaczenia, jak pokroisz cebulę, ponieważ na końcu i tak zostanie zblendowana wraz z kalafiorem).

2. W rondelki rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij.

3. Następnie dodaj kalafiora i dopraw solą i gałką muszkatołową.

4. Całość zalej 250 ml wody i gotuj przez 15 minut.

5. W międzyczasie wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i ułóż w nim pokrojone filety z łososia.

6. W miseczce przygotuj panierkę: wsyp do niej starty parmezan, bułkę tartą, zmielone orzechy laskowe, przyprawę do ryb. Całość wymieszaj i obtocz w niej filety.

7. Polej rozpuszczonym masłem i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut w  200° C bez przykrycia.

8. Odcedź ugotowany kalafior i dopraw pieprzem. 

9. Dodaj do niego śmietankę i zblenduj całość na gładkie puree.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak