Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w ziołowej panierce oraz puree z kalafiora
1. Drobno pokrój kalafiora, a następnie cebulę (nie ma większego znaczenia, jak pokroisz cebulę, ponieważ na końcu i tak zostanie zblendowana wraz z kalafiorem).
2. W rondelki rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij.
3. Następnie dodaj kalafiora i dopraw solą i gałką muszkatołową.
4. Całość zalej 250 ml wody i gotuj przez 15 minut.
5. W międzyczasie wysmaruj masłem naczynie żaroodporne i ułóż w nim pokrojone filety z łososia.
6. W miseczce przygotuj panierkę: wsyp do niej starty parmezan, bułkę tartą, zmielone orzechy laskowe, przyprawę do ryb. Całość wymieszaj i obtocz w niej filety.
7. Polej rozpuszczonym masłem i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 200° C bez przykrycia.
8. Odcedź ugotowany kalafior i dopraw pieprzem.
9. Dodaj do niego śmietankę i zblenduj całość na gładkie puree.