Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29

Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g (łopatka lub szynka)
  • jajka

    6 szt.
  • bułka tarta

  • majeranek

  • bazylia

  • papryka słodka mielona

  • czosnek granulowany

  • olej rzepakowy

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • natka pietruszki

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29 foto
Przygotuj składniki. Jajka ugotowane na miękko obieramy ze skorupek.
Krok 2 - Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29 foto
Mięso doprawiamy dużą ilości słodkiej papryki, bazylię, majeranek, czosnek granulowany oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Krok 3 - Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29 foto
Rozgrzewamy dużą ilość oleju w głębokim garnku. Bułkę tartą wsypujemy do osobnej miseczki i dodajemy pokrojoną świeżą natkę pietruszki.
Krok 4 - Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29 foto
Z mięsa robimy kulkę wielkości jajka, rozpłaszczamy na dłoni. Na mięsie układamy jajko i zawijamy szczelnie formując kulę.
Krok 5 - Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29 foto
Obtaczamy kulki w bułce tartej z dodatkiem natki pietruszki. Delikatnie wkładamy jajka na głęboki olej.
Krok 6 - Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29 foto
Smażymy około 6-7 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy jajka na ściereczki, aby obciekł tłuszcz.
Krok 7 - Przepis dnia V: Jajka po szkocku, odc. 29 foto
Podajemy przekrojone na pół, albo na więcej kawałków, wg uznania, udekorowane świeżą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Zwilż dłonie zimną wodą, aby mięso nie przyklejało się do nich w trakcie formowania mięsnych kul.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wafelek2601

08.10.2015 21:21
Pysznie wyglądają

Ania321

08.10.2015 19:36
Ciekawy przepis, muszę wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat