odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • tortilla pszenna

    4 szt.
  • mięso mielone wieprzowe

    400 g (z szynki)
  • cebula

    1 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • mięta liście

  • jabłko

    1/2 szt.
  • jogurt naturalny

    250 g (gęsty)
  • brukselka

    100 g (liści)
  • kapusta pak choi

    100 g
  • miód

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • musztarda miodowa

Do smaku

  • kminek mielony

  • chili pieprz cayenne

  • pieprz ziołowy

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Do mielonego mięsa dodajemy skórkę z cytryny, przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz chilli pieprz cayenne. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z patelni, całość doprawiamy posiekanymi listkami mięty, mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
Do rożka z pergaminu, albo rękawa kuchennego nakładamy masę mięsną. Na zwilżoną wodą deskę do krojenia, wyciskamy długie porcje mięsnej masy. Przecinamy je na mniejsze kawałki ok 6 cm długości, oprószamy solą. Kiełbaski przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, na 5-6 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
Przygotowujemy dip. Gęsty jogurt łączymy z 2 łyżkami musztardy miodowej oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz kminkiem mielonym. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
Do garnka wlewamy olej i przesmażamy pół cebuli pokrojonej w piórka. Pak choi kroimy w paski, dodajemy do garnka. Kolejno dokładamy 2 garście liści brukselki, a na koniec połówkę jabłka pokrojoną w słupki. Mieszamy, doprawiając pieprzem i solą. Odstawiamy.
Na drugiej, rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem kładziemy pojedynczo placki tortilli. Podrumieniamy je z obydwu stron.
Krok 5 - Doradca Smaku VI: Tortilla z domowymi kiełbaskami i dipem jogurtowym, odc. 18 foto
Na talerzu kładziemy obsmażony placek, warzywa oraz kiełbaski, wszystko skrapiamy dipem jogurtowym.
Doradca Smaku
Zamiast kapusty pak choi można dodać jarmuż, sałatę rzymską, kapustę włoską, lub szpinak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat