Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 100 g (parzony)
mortadela 100 g
cebula 1 szt.
ser mozarella 100 g
rodzynki 20 g
parmezan starty 20 g
jajko 1 szt.
Natka pietruszki suszona Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
papryka czerwona 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka 350 g
drożdże świeże 15 g
Smalec wieprzowy 20 g
woda letnia 250 ml
oliwa 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
2
Do mąki wkruszyć drożdże, dodać smalec, sól i wodę. Całość wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki namoczyć w letniej wodzie.
Krok 2 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
3
ebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oleju. Do cebuli dodać pokrojone w małą kostkę boczek, mortadelę, mozzarellę oraz rodzynki, parmezan, jajko i drobno pokrojoną paprykę. Doprawić.
Krok 3 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
4
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Wierzch posmarować oliwą. Na połowę ciasta wyłożyć farsz, przykryć drugą połową i zawinąć brzegi. Wierzch posmarować oliwą. Piec ok. 15-20 min w temp. 220°C. Następnie obniżyć temp. do 180°C i piec jeszcze przez kolejne 15-20 minut.
Krok 4 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
5
Podawać zaraz po upieczeniu.
Krok 5 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.08.2014 14:20
smaczne nadzienie,pierog tez :)
Jolanta_P-S 27.08.2014 12:15
Przepis fajny, ale brakuje mi tutaj zdjęcia całego pieroga :)
Barbara13 26.08.2014 19:32
Bardzo ciekawie zapowiadające się danie :)
PaniMISIOWA 26.08.2014 14:11
ale fajne danie!
asiczekz 26.08.2014 13:17
pięknie i apetycznie wygląda
Czyki 26.08.2014 13:07
Bardzo smacznie wygląda :) już wiem co zrobię jutro na obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak