Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    100 g (parzony)
  • mortadela

    100 g
  • cebula

    1 szt.
  • ser mozarella

    100 g
  • rodzynki

    20 g
  • parmezan starty

    20 g
  • jajko

    1 szt.
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • mąka

    350 g
  • drożdże świeże

    15 g
  • Smalec wieprzowy

    20 g
  • woda letnia

    250 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
Do mąki wkruszyć drożdże, dodać smalec, sól i wodę. Całość wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki namoczyć w letniej wodzie.
Krok 3 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
ebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oleju. Do cebuli dodać pokrojone w małą kostkę boczek, mortadelę, mozzarellę oraz rodzynki, parmezan, jajko i drobno pokrojoną paprykę. Doprawić.
Krok 4 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Wierzch posmarować oliwą. Na połowę ciasta wyłożyć farsz, przykryć drugą połową i zawinąć brzegi. Wierzch posmarować oliwą. Piec ok. 15-20 min w temp. 220°C. Następnie obniżyć temp. do 180°C i piec jeszcze przez kolejne 15-20 minut.
Krok 5 - Pieróg drożdżowy z nadzieniem mięsno-serowym foto
Podawać zaraz po upieczeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 28.08.2014 14:20
smaczne nadzienie,pierog tez :)
Jolanta_P-S 27.08.2014 12:15
Przepis fajny, ale brakuje mi tutaj zdjęcia całego pieroga :)
Barbara13 26.08.2014 19:32
Bardzo ciekawie zapowiadające się danie :)
PaniMISIOWA 26.08.2014 14:11
ale fajne danie!
asiczekz 26.08.2014 13:17
pięknie i apetycznie wygląda
Czyki 26.08.2014 13:07
Bardzo smacznie wygląda :) już wiem co zrobię jutro na obiadek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat