Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec cielęcy

    1 kg
  • tuńczyk

    120 g
  • kapary całe Smak

  • majonez

    120 g
  • sok z cytryny

    1/4 szt.
  • wino białe

    50 ml
  • rukola

    kilka garści
  • tymianek

  • czosnek staropolski Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26 foto
Do miski wsypujemy czosnek staropolski, rozkruszony w palcach rozmaryn i tymianek oraz świeży czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26 foto
Cielęcinę wkładamy do miski z przyprawami i dokładnie obtaczamy. Mięso dokładnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 135 stopni ma około 1 godzinę.
Krok 4 - Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26 foto
W międzyczasie przygotowujemy sos. Wkładamy do miski tuńczyka z puszki.
Krok 5 - Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26 foto
Dodajemy majonez, kapary oraz nieco wody z kaparów. Do tego dolewamy sok z cytryny oraz odrobinę białego wina. Dodajemy pieprz do smaku. Mieszamy składniki – sos możemy podawać w formie wymieszanej lub zmiksowanej – wg uznania. Po upieczeniu i wystudzeniu, wyjmujemy mięso z folii i kroimy na jak najcieńsze plasterki.
Krok 6 - Przepis dnia V: Cielęcina vitello tonnato, odc. 26 foto
Na talerzu nakładamy sos, układamy plastry mięsa, możemy ozdobić pomidorkami koktajlowymi przeciętymi na połówki.
Doradca Smaku
Sosu nie solimy, ponieważ dodane wcześniej kapary są wystarczająco słone. Pamiętajmy, że cytryna będzie bardziej soczysta, jeśli przed przekrojeniem zrolujemy ją/wymasujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat