Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burgery z indyka bez bułki w sałacie rzymskiej z warzywami, DS XVII odc. 21

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Burgery bez bułki? Oczywiście! Koniecznie zobaczcie przepis Doradcy Smaku na burgera w lżejszej wersji, bo podanym na liściach sałaty i przygotowanego z delikatnego mięsa drobiowego. 

Składniki:

Składniki:

mięso mielone indycze 500 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Musztarda Bardzo ostra Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka

Dodatki:

cebula czerwona 1 sztuka
miód 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
ogórek małosolny 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
sałata rzymska 1 główka

Sos:

majonez 2 łyżki
jogurt grecki 2 łyżki
Musztarda Bardzo ostra Prymat 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Kiedy przygotowujemy burgery, możemy lekko posmarować dłonie oraz talerz olejem. Dzięki temu mięso łatwiej będzie się formować i nie przywrze do powierzchni talerza, na który odkładamy burgery

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z indyka bez bułki w sałacie rzymskiej z warzywami, DS XVII odc. 21

Do przygotowania mięsa warto używać suszonych przypraw, a nie świeżej cebuli i czosnku, gdyż te podczas obróbki burgerów zaczęłyby puszczać wodę i się przypalać. Przyprawy nadają wyrazisty smak, ale nie zmieniają konsystencji masy mięsnej. 

 

1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy zioła prowansalskie, czosnek, cebulkę, paprykę węgierską, musztardę i olej rzepakowy. Mięso z dodatkami wyrabiamy ręką na jednolitą masę.

2. Formujemy kule i spłaszczamy je ręką tak, aby powstały burgery. Z podanej w przepisie ilości mięsa powinny wyjść 4 sztuki.

3. Czerwoną cebulę kroimy w krążki. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód. Dodajemy cebulę i posypujemy ją imbirem. Mieszamy całość i karmelizujemy cebulę
na patelni.

4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy majonez, jogurt naturalny, musztardę i paprykę słodką wędzoną. Mieszamy całość.

5. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej rzepakowy. Burgery smażymy z obu stron na złoty kolor.

6. Ogórka małosolnego i pomidora kroimy w plastry.

 

Sposób podania:

Burgery podajemy na liściu sałaty z ogórkiem małosolnym, pomidorem, karmelizowaną cebulą i sosem musztardowo-majonezowym.

Zamiast ogórka małosolnego w tym przepisie świetnie sprawdzi się również ogórek kiszony lub korniszon.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak