Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miętus

    400-500 g
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    kilka szt.
  • żółty ser starty

    50 g
  • mleko

    200 ml
  • mąka pszenna

    50 g
  • masło klarowane

    do smażenia
  • Musztarda delikatesowa Prymat

  • pory

    2 szt.
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • czosnek

    2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • wino białe wytrawne

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
Dokładnie mieszamy w rondelku mąkę z masłem klarowanym, tak aby nie było grudek. Powoli dolewamy zimne mleko, doprawiamy gałką muszkatołową, łyżką musztardy stołowej oraz curry.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone na kawałki pory, solimy je, pieprzymy i zalewamy sosem beszamelowo-musztardowym. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
Filetujemy miętusa i posypujemy go przyprawą do ryb. Na patelnię wkładamy łyżkę masła klarowanego i smażymy miętusa skórą do patelni (ok 2 min. z każdej strony). Obok kładziemy pokrojone w plastry ząbki czosnku i pomidory (w momencie odwrócenia ryby), całość podlewamy białym winem i smażymy.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
Pod koniec zapiekania porów posypujemy je z wierzchu tartym żółtym serem i pieczemy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy na talerz.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 52: Miętus z pieczonymi porami w sosie musztardowym foto
Pory serwujemy z filetem z miętusa, pomidorami i czosnkiem z patelni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat