Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Danie główne
-
filet z dorsza
600 g -
masło klarowane
5 łyżek -
szalotka
2 sztuki -
cukier drobny
1 łyżka -
mąka pszenna
1 łyżka -
rosół warzywny
250 ml (Kucharek) -
gruszka
2 sztuki -
ogórek zielony
1 sztuka -
ocet jabłkowy
1 łyżka -
Musztarda francuska Prymat
3 łyżki -
ziemniaki
1 sztuka (duży) -
olej do smażenia
Do smaku
-
Kolendra cała Prymat
-
Koperek suszony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Do dekoracji
-
porzeczki czerwone
gałązki -
koper świeży
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Szalotki kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach klarowanego masła. Dodajemy całe ziarna kolendry, żeby się delikatnie podsmażyły i uwolniły aromat. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewamy rosół warzywny, zagotowujemy, a następnie gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.




Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się