Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

filet z dorsza
600 g
masło klarowane
5 łyżek
szalotka
2 sztuki
cukier drobny
1 łyżka
mąka pszenna
1 łyżka
rosół warzywny
250 ml (Kucharek)
gruszka
2 sztuki
ogórek zielony
1 sztuka
ocet jabłkowy
1 łyżka
Musztarda francuska Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
ziemniaki
1 sztuka (duży)
olej do smażenia

Do smaku

Kolendra cała Prymat
Koperek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Do dekoracji

porzeczki czerwone
gałązki
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

Kroki postępowania

1
Dorsza przekładamy do miski (skórą do góry, żeby mięso nie wyschło, a skóra delikatnie przeschła) i wstawiamy do lodówki.
Szalotki kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach klarowanego masła. Dodajemy całe ziarna kolendry, żeby się delikatnie podsmażyły i uwolniły aromat. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewamy rosół warzywny, zagotowujemy, a następnie gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
2
Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plastry bezpośrednio na patelnię. Ogórka kroimy wzdłuż na 4 części, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i również przekładamy na patelnię. Dodajemy ocet jabłkowy, który pozwoli nam zachować zielony kolor ogórka. Podduszamy całość przez krótką chwilę, a następnie dodajemy 3 łyżeczki musztardy francuskiej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym. Pod koniec dodajemy suszony koperek.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
3
Dorsza wyjmujemy z lodówki i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki masła klarowanego. Na tłuszczu umieszczamy pasek pergaminu (na szerokość 1 filetu ryby) i obtaczamy w tłuszczu z obu stron. Kładziemy rybę od strony skóry na pergamin i smażymy ok. 4 minut z obu stron. Po przewróceniu ryby patelnię zdejmujemy z ognia, żeby ryba dosmażyła się w niskiej temperaturze.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
4
Ziemniaka wraz ze skórą ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Na kolejnej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy chipsy ziemniaczane na złoty kolor (ok. 2-3 minut). Usmażone chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
5
Dorsza podajemy na ragout z zielonego ogórka i gruszki z ziemniaczanymi chipsami. Możemy ozdobić gałązkami porzeczki oraz świeżym koprem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.11.2016 19:15
smaczna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak