Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • filet z dorsza

    600 g
  • masło klarowane

    5 łyżek
  • szalotka

    2 sztuki
  • cukier drobny

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • rosół warzywny

    250 ml (Kucharek)
  • gruszka

    2 sztuki
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • musztarda francuska

    3 łyżki
  • ziemniaki

    1 sztuka (duży)
  • olej do smażenia

Do smaku

  • kolendra cała

  • koperek suszony

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Do dekoracji

  • porzeczki czerwone

    gałązki
  • koper świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
Dorsza przekładamy do miski (skórą do góry, żeby mięso nie wyschło, a skóra delikatnie przeschła) i wstawiamy do lodówki.
Szalotki kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach klarowanego masła. Dodajemy całe ziarna kolendry, żeby się delikatnie podsmażyły i uwolniły aromat. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wlewamy rosół warzywny, zagotowujemy, a następnie gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plastry bezpośrednio na patelnię. Ogórka kroimy wzdłuż na 4 części, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę i również przekładamy na patelnię. Dodajemy ocet jabłkowy, który pozwoli nam zachować zielony kolor ogórka. Podduszamy całość przez krótką chwilę, a następnie dodajemy 3 łyżeczki musztardy francuskiej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym. Pod koniec dodajemy suszony koperek.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
Dorsza wyjmujemy z lodówki i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy ok. 3 łyżki masła klarowanego. Na tłuszczu umieszczamy pasek pergaminu (na szerokość 1 filetu ryby) i obtaczamy w tłuszczu z obu stron. Kładziemy rybę od strony skóry na pergamin i smażymy ok. 4 minut z obu stron. Po przewróceniu ryby patelnię zdejmujemy z ognia, żeby ryba dosmażyła się w niskiej temperaturze.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
Ziemniaka wraz ze skórą ścieramy na mandolinie na cienkie plasterki. Na kolejnej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy chipsy ziemniaczane na złoty kolor (ok. 2-3 minut). Usmażone chipsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Dorsz z ragout z zielonego ogórka, odc. 12 foto
Dorsza podajemy na ragout z zielonego ogórka i gruszki z ziemniaczanymi chipsami. Możemy ozdobić gałązkami porzeczki oraz świeżym koprem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

21.11.2016 19:15
smaczna rybka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat