Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy

Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • przyprawa do piernika

  • masło

    1/2 kostki
  • miód

    2 łyżki
  • mąka

    50 dag
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • marchew

    4 szt.
  • jajka

    4 szt.
  • cukier

    1 szklanka
  • bułka tarta

  • mięta liście

  • lody waniliowe

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy  foto
Ścieramy marchew na grubych oczkach tarki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy  foto
W Mikserze mieszamy masło z jajkami. Następnie dokładamy do nich cukier, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy włoskie (rozdrobnione) oraz 2 łyżki miodu i ponownie mieszamy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy  foto
Do tak przygotowanego ciasta dokładamy startą marchew i przyprawy: przyprawa do piernika, chili pieprz cayenne (1 szczypta).
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy  foto
Formę do keksu smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika na godzinę, do temperatury 180 stopni.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 39: Piernik marchwiowy  foto
Podajemy z lodami i miętą.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat