Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • filet z dorsza

    1 kg
  • cebula szalotka

    3 sztuki
  • masło klarowane

    6 łyżek
  • borowiki

    200 g
  • musztarda francuska

  • chrzan tarty

  • śmietana 30%

    500 ml
  • szpinak baby

    250 g
  • szczypiorek

    1/2 pęczek

Do smaku

  • tymianek

  • przyprawa do ryb

  • pieprz biały Prymat

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
Kawałki ryby posypujemy z obu stron przyprawą do ryb.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
Szalotki kroimy w kostkę i szklimy w garnku na ¼ klarowanego masła. Rozmrożone lub świeże borowiki kroimy w kostkę, dodajemy do szalotki i cały czas mieszamy, żeby nie przywarły do dna naczynia. Przyprawiamy do smaku tymiankiem oraz białym pieprzem. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Gotujemy aż śmietana odparuje i zgęstnieje do konsystencji sosu.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
Na patelni rozgrzewamy resztę masła, układamy na niej pasek pergaminu o szerokości kawałków ryby, tak żeby końce pergaminu wystawały lekko ponad patelnię. Gdy masło się rozgrzeje układamy na pergaminie kawałki dorsza. Rybę smażymy ok. 1 min z jednej strony, po czym odwracamy ją i wyłączamy ogień pod patelnią.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
Sos śmietanowy przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy 1 łyżkę musztardy francuskiej oraz 1 łyżkę chrzanu tartego. Dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy młody szpinak. Na szpinaku układamy kawałki ryby. Całość zalewamy sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ̊C na ok. 10 minut. Po zapieczeniu posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kucharz11

26.10.2016 20:04
wspaniała propozycja

Edita

23.10.2016 15:23
pyszny przepis

ben-ka

21.10.2016 12:40
Świetna zapiekanka !

2milutka

20.10.2016 21:19
Genialne połączenie :) Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat