Przepis i sposób przygotowania na: Przepiękny tort tęczowy
Kroki postępowania
1. Mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesiać i wymieszać ze sobą.
2. Oddzielamy żółtka od białek, i białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Pod koniec dodajemy po łyżeczce cukier i żółtka.
4. Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła.
5. Do gotowego ciasta dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy, aż barwnik się połączy z ciastem.
6. Tortownicę o rozmiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.
8. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20-22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
9. Gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok 60 cm upuszczamy na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowe.
Biszkopt oddzielamy od formy dopiero kiedy ostygnie.
UWAGA: Jeżeli macie dobre piekarniki, możecie zrobić ciasto z 2 proporcji i piec razem. U mnie niestety zakończyło się niepowodzeniem, więc musiałem piec każdy biszkopt osobno.
Co do kolorów: mamy barwniki: żółty, czerwony i niebieski, mieszamy żółty + niebieski = zielony, niebieski + czerwony = fioletowy, żółty + czerwony = pomarańczowy, razem wyjdzie nam 6 kolorów.
Przygotowanie:
1. Śmietanę schładzamy.
2. Po schłodzeniu ubijamy i dodajemy cukier puder oraz ekstrakt.
3. Całość mieszamy z serkiem mascarpone i gotowe
1. Układamy 1 biszkopt, smarujemy kremem i tak kolejne 6 warstw. Wierzch i boki wyrównujemy pozostałym kremem.
2. Układamy rurki dookoła tortu, a na wierzch układamy wszystkie słodkości tak jak na obrazku.