Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładany Śliwkowiec

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 4
margaryna 250 gram
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
miód sztuczny 3 łyżki

Krem

mleko 0,5 litra
żółtko jajek 4
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka
margaryna 250 gram

Owoce

śliwki

Porada

Do płytek ze śliwkami najlepiej ułożyć dwóch form o takim samym rozmiarze, ponieważ nie trzeba długo czekać na pieczenie następnej płytki. Jest przepyszny , smacznego :) !

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładany Śliwkowiec

CIASTO :
Margarynę i przesianą mąkę razem wysiekać. Dosypać cukier puder. Następnie dodać żółtka oraz miód i zagniatać ciasto. Na końcu dodać proszek do pieczenia i dobrze całość wyrobić. Ciasto podzielić na 3 kawałki z czego 2 większe o takiej samej wielkości. Trzeci trochę mniejszy. Wstawić do lodówki.

Po około pół godziny mniejszy kawałek wyjąć, rozwałkować i piec około 15 minut na złoty kolor. Większy kawałek rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na surowym cieście ułożyć połówki śliwek . Jeśli owoce są bardzo soczyste można podsypać bułką tartą. Piec niecałe 25 min. Po wyciągnięciu odstawić do wystygnięcia aby całość z owocami stężała. Tak samo zrobić z drugim większym kawałkiem.

KREM:
Połowę mleka wraz z cukrem zagotować. Żółtka i mąkę kartoflaną rozbić w drugiej połowie zimnego mleka. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować to zalewamy mieszanką mleka, mąki i żółtek. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie gęsty krem. Nalezy uważać aby się nie przypaliło. Odstawić do wystygnięcia.
Gdy krem będzie chłodny to ubijamy mikserem go razem z margaryną.

PRZEŁOŻENIE:
chłodne płytki z owocami wyciągamy z brytfanek .
Płytkę bez owoców lekko pączujemy.
Na pierwszą płytkę z owocami wyłożyć część kremu , następnie przykryć płytką. Dalej wykładamy krem i następnie płytka z owocami tak aby owoce znajdowały się na kremie.
Wierzch można posmarować kremem lub posypać cukrem pudrem .



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 28.08.2014 12:35
pyszne jesienne ciacho
Lidzia 26.08.2014 19:52
Podoba mi się.
wyattearp 26.08.2014 19:24
świetne ciasto
everay 26.08.2014 16:20
pyszności
ice cubes 26.08.2014 16:04
deser zapowiada się apetycznie
Agnieszka-87-25 26.08.2014 15:39
kuszący mniam!
mirosława4 26.08.2014 15:15
apetyczne !
halina17 26.08.2014 14:39
Smacznie wygląda ciasto.
Ania84 26.08.2014 13:35
fajne ciasto
Wafelek2601 26.08.2014 13:30
Pyszne ciasto
Bernadeta1 26.08.2014 13:23
ciasto kusi wyglądem i smakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak