Przepis i sposób przygotowania na: Przekładany Śliwkowiec
Margarynę i przesianą mąkę razem wysiekać. Dosypać cukier puder. Następnie dodać żółtka oraz miód i zagniatać ciasto. Na końcu dodać proszek do pieczenia i dobrze całość wyrobić. Ciasto podzielić na 3 kawałki z czego 2 większe o takiej samej wielkości. Trzeci trochę mniejszy. Wstawić do lodówki.
Po około pół godziny mniejszy kawałek wyjąć, rozwałkować i piec około 15 minut na złoty kolor. Większy kawałek rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na surowym cieście ułożyć połówki śliwek . Jeśli owoce są bardzo soczyste można podsypać bułką tartą. Piec niecałe 25 min. Po wyciągnięciu odstawić do wystygnięcia aby całość z owocami stężała. Tak samo zrobić z drugim większym kawałkiem.
KREM:
Połowę mleka wraz z cukrem zagotować. Żółtka i mąkę kartoflaną rozbić w drugiej połowie zimnego mleka. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować to zalewamy mieszanką mleka, mąki i żółtek. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie gęsty krem. Nalezy uważać aby się nie przypaliło. Odstawić do wystygnięcia.
Gdy krem będzie chłodny to ubijamy mikserem go razem z margaryną.
PRZEŁOŻENIE:
chłodne płytki z owocami wyciągamy z brytfanek .
Płytkę bez owoców lekko pączujemy.
Na pierwszą płytkę z owocami wyłożyć część kremu , następnie przykryć płytką. Dalej wykładamy krem i następnie płytka z owocami tak aby owoce znajdowały się na kremie.
Wierzch można posmarować kremem lub posypać cukrem pudrem .