Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec ziemniaczano-pomidorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
pomidory 500 g
rosół warzywny 1/4 L
pieczarki 200 g
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżeczka
ser żółty starty 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
natka pietruszki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec ziemniaczano-pomidorowy

Ziemniaki obrać, umyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pieczarki obrać i umyć. Wszystkie składniki pokroić w plasterki. Ogniotrwałe naczynie natrzeć obranym czosnkiem i wysmarować olejem. Układać na nim ziemniaki, pomidory i pieczarki, każdą warstwę posypać sola i pieprzem. Zalać rosołem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stC.
Bułkę wymieszać z serem i olejem, skórką z cytryny, natką, bazylia i czosnkiem. Mieszaniną przykryć wierzch zapiekanki po 20 minutach zapiekania. Piec 30 minut.
Potrawę pokroić na porcję, każdą udekorować pomidorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak