Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy

Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • olej

    3 łyżki

Masa wiśniowa

  • wiśnie

    1 kg
  • galaretka wiśniowa

    2 sztuki
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • cukier

    1,5 szklanki

Masa śmietankowa

  • śmietana kremówka

    1/2 litra
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki

Dekoracja

  • herbatniki

    7 sztuk
  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
  • mleko

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Należy ubić białka ze szczyptą soli i cukrem.
Krok 2 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Ubijając ciągle dodajemy po jednym żółtku.
Krok 3 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao.
Krok 4 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Następnie dodajemy startą czekoladę.
Krok 5 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Masę mieszamy i przekładamy do średniej wielkości blachy i pieczemy 30 minut w temp. 160 stopni.
Krok 6 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Po upieczeniu należy przedzielić na dwie części.
Krok 7 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Z wiśni wyjmujemy pestki. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i szklankę wody. Gotujemy 15 minut. Odlewamy szklankę soku do nasączenia.
Krok 8 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Wiśnie z sokiem blendujemy. Dodajemy galaretki i gotujemy dalej. Następnie dodajemy budynie rozpuszczone w 3/3 szklanki zimnej wody.
Krok 9 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce. Nasączamy sokiem wiśniowym, smarujemy warstwą wiśni. Przykrywamy drugim blatem i też go nasączamy.
Krok 10 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Smarujemy drugą warstwą wiśni.
Krok 11 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Krok 12 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Wykładamy na ciasto.
Krok 13 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Herbatniki miksujemy.
Krok 14 - Przekładaniec wiśniowo-czekoladowy foto
Wysypujemy na ciasto. Polewamy dekoracją wykonaną z rozpuszczonej czekolady w mleku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

anetaM18 24.02.2017 13:05
Fajne ciasto kwaskowate.
Bożena Matuszczyk 03.02.2017 00:46
Piękne ciasto. Kusi smakiem i wyglądem;)
IZABELA29 23.01.2017 15:58
Pysznie wyglada
cukiereczek 08.01.2017 19:51
podoba mi się !
Jolanta40 23.10.2016 13:50
prezentuje się po prostu wspaniale
endzi 19.07.2016 13:00
wyglada rewelacyjnie!
KORAL 21.01.2016 21:22
Bardzo , bardzo pyszne.
Ada-Gaba 21.11.2015 22:35
wygląda przepysznie
DorotaZ 02.09.2015 21:48
Ale ciacho:) Pyszności
mariuszek8 02.09.2015 10:25
wygląda przepysznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat