Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekładaniec

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
margaryna 1,5 kostki
cukier puder 3/4 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 opakowanie

Do przełożenia

krem do karpatki 1 opakowanie
białko 6 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
powidła śliwkowe 1 słoiczek
orzechy włoskie 300 gram

Wierzch

polewa czekoladowa 1 opakowanie
kolorowe cukiereczki 4 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Przekładaniec

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i wykładamy nim formy do pieczenia wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Krok 1 - Przekładaniec foto
2
Białka ubijamy na sztywna i puszystą pianę z dodatkiem szklanki cukru. Surowe placki smarujemy powidłami. Przygotowaną pianę nakładamy na powidła i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy około 35-50 minut.
Krok 2 - Przekładaniec foto
3
Po upieczeniu pozostawiamy placki do ostygnięcia. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotowujemy krem karpatkowy. Na jeden z ostudzonych placków rozsmarowujemy ostudzony krem karpatkowy i przykrywamy go drugim odwracając go warstwą orzechową do dołu.
Krok 3 - Przekładaniec foto
4
Polewę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu i gorącą posmarować placek. Wierzch posypać kolorowymi cukiereczkami. Ciasto odstawić na co najmniej pół dnia, aby placki zmiękły i przeszły masą.
Krok 4 - Przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak