Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Tortille:
-
tortilla pszenna
4 sztuki -
serek śmietankowy
100 gramów -
filety z kurczaka
150 gramów -
suszone pomidory z czosnkiem
12 sztuk -
czarne oliwki
15 sztuk -
ogórek zielony
1 sztuka -
zielone sałaty - rukola, roszponka, lollo bianco
1 garść
Do smaku:
-
sól
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
oregano
-
Czosnek suszony Prymat
Dip jogurtowy:
-
jogurt grecki
5-6 łyżek -
serek śmietankowy
1 łyżka -
kapary
1 łyżka -
musztarda
1 łyżka -
sok z cytryny
z 1/2 owocu -
bazylia świeża
kilka sztuk -
oliwa
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Tortille:
Kurczaka zamarynować w papryce czerwonej, czosnku, oregano i łyżce oleju. Kremowy serek doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka grillować lub usmażyć. Mięso ostudzić pokroić w paski lub małą kostkę i wymieszać z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i oliwkami.
Podgrzane placki tortilli cienko posmarować kremowym serkiem, a następnie ułożyć na nich miks sałat, pokrojonego ogórka, kurczaka, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie zwinąć tortille w rulon i pokroić pod skosem. Tak przygotowane tortille podawać z dipem jogurtowym.
Dip:
Łączymy jogurt i serek z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny, kaparami oraz posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą.
Możesz użyć dowolnej saałty lub miksu sałat.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się