Przekąski z tortilli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przekąski z tortilli - nadziewane kurczakiem i warzywami, podane z dipem jogurtowym. Idealne na imprezę, spotkania ze znajomymi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortille:

  • tortilla pszenna

    4 sztuki
  • serek śmietankowy

    100 gramów
  • filety z kurczaka

    150 gramów
  • suszone pomidory z czosnkiem

    12 sztuk
  • czarne oliwki

    15 sztuk
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • zielone sałaty - rukola, roszponka, lollo bianco

    1 garść

Do smaku:

  • sól

  • pieprz czarny grubo mielony

  • papryka słodka

  • oregano

  • czosnek suszony

Dip jogurtowy:

  • jogurt grecki

    5-6 łyżek
  • serek śmietankowy

    1 łyżka
  • kapary

    1 łyżka
  • musztarda

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • świeże listki bazylii

    kilka sztuk
  • oliwa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tortille:

Kurczaka zamarynować w papryce czerwonej, czosnku, oregano i łyżce oleju. Kremowy serek doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka grillować lub usmażyć. Mięso ostudzić pokroić w paski lub małą kostkę i wymieszać z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i oliwkami.


Podgrzane placki tortilli cienko posmarować kremowym serkiem, a następnie ułożyć na nich miks sałat, pokrojonego ogórka, kurczaka, pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie zwinąć tortille w rulon i pokroić pod skosem. Tak przygotowane tortille podawać z dipem jogurtowym.

Dip: 

Łączymy jogurt i serek z oliwą, musztardą, sokiem z cytryny, kaparami oraz posiekaną bazylią. Doprawiamy pieprzem i solą.

SMAK_PL
Możesz użyć dowolnej saałty lub miksu sałat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat