Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąska po japońsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż kleisty 100 g
jajko 2 duże
mielonka wieprzowa 4 grube plastry
nori 4 arkusze
ocet ryżowy
sos sojowy
olej sezamowy

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska po japońsku

Jajka roztrzepać, doprawić pieprzem i sosem sojowym. Usmażyć omlet - najlepiej na kwadratowej patelni. Ostudzić i pokroić na ćwiartki.
Ugotować ryż jak do sushi, doprawić sosem sojowym i octem ryżowym.
Mielonkę usmażyć na rumiano.
Na blacie ułożyć arkusze nori, na każdym rozgnieść porcję gorącego ryżu, na nim porcję usmażonej mielonki i ćwiartkę omletu.
Owinąć możliwie ciasno w arkusz nori i ułożyć sklejeniem do dołu.

Można zjadać na zimno, odgrzać na parze, w mikrofalówce, na suchej patelni teflonowej pod pokrywką albo w elektrycznym opiekaczu typu grill lub sandwich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak