Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
drożdże
15 g -
woda
200 g -
cukier
1 szczypta -
oliwa
2 lyzki -
mąka pszenna typ 750
0,5 kg -
ziemniaki ugotowane
100 g -
sól
0,5 lyzeczki
farsz
-
cebula
5 zt -
olej rzepakowy
2 lyzki -
masło
2 lyzki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 lyzka -
oliwki czarne
1 garsc -
sól i pieprz
. do smaku
Przepis i sposób przygotowania Prowansalska pizza z cebulą
Kroki postępowania

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać ugniecione ziemniaki i oliwę. Wlać rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Cebule obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Dodać masło, sól, pieprz i zioła. Wymieszać. Przestudzić.

Ciasto podzielić na 4, rozwałkować na kształt koła, ułożyć na blasze wyścielonej papierem.

Na każde koło nałożyć farsz cebulowy,


Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się