Przepis i sposób przygotowania na: Prosty torcik z białą czekoladą i ricottą
Masa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie ostudzić. Do miski przełożyć serek i dodać ziarenka wanilii, lekko wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać czekoladę mieszając mikserem. Dodać amaretto i znów wymieszać mikserem. W drugiej misce wstępnie ubić śmietanę. Dodać zagęstniki i cukier puder i ubić na sztywno. Do masy z serka i czekolady dodawać etapmi bitą śmietanę i delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach.
Nasączenie: W gorącej wodzie wymieszać likier amaretto. Wykonanie: Na paterze położyć biszkopt. Spiąć obręczą tortownicy. Biszkopt nasączyć dosyć dobrze. Rozsmarować masę ( 2 łyżki odłożyć do dekoracji) w miarę możliwości równomiernie:) Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch torcika obficie. Na koniec zrobić rozetki z masy. Odłożyć do lodówki na około 4-5 godzin. Smacznego!